'Ik heb de waardige opvolger van Terry Pratchett gezien, onze eigen Theo Barkel.' Edmond van Loosen, bol.com

'"Uitgeverij Macc is duidelijk een van de grootste op het gebied van Fantastische anthologieën!".' Jos Lexmond, Fantastiche Vertellingen

'Hou je heel erg van Fantasy en bijvoorbeeld Griezelverhalen, dan is Uitgeverij Macc sowieso een heel fijn adres.' Eefke Boelhouwers, Omroep Brabant

Yvette Hazebroek

‘Bij twijfel over je koers, volg altijd de Nova Piramide.’

Dat advies krijgt Bay van haar vader in mijn manuscript Bay en de piraenauten. Het is een advies waar ze zich aan vastklampt en dat haar leven meerdere malen richting geeft.
Mijn Nova Piramide is de droom van het schrijven van een boek. Het is de koers die ik al jaren volg, die mij helpt bij het maken van keuzes in mijn leven en waar ik met alles wat ik heb naar streef.
Al zo lang ik me kan herinneren schrijf ik. Toen mijn ouders me als klein kind mee uit eten namen, schreef ik verhaaltjes op servetjes. Later, op de lagere school, verzon ik tientallen verhalen om in mijn eigen verzonnen krant te plaatsen en schreef ik schriften vol met verhaalideeën. Naarmate ik ouder werd, bleef schrijven een grote rol spelen.
In 2002 won ik de derde prijs in een Almeerse schrijfwedstrijd met een verhaal rondom het thema Polder Power Flevo Pride. Tijdens de middelbare school schreef ik voor de jongerenkrant in Almere en na de havo ben ik journalistiek gaan studeren in Utrecht. Ik haalde mijn bachelor diploma en verbleef een half jaar in New York om de master Media & Arts te volgen.
Tijdens en na mijn studie heb ik gewerkt bij verschillende muziektijdschriften en schreef ik kort voor de fantasy nieuwssite Irokuro. Ik doe sinds een paar jaar succesvol mee met NaNoWriMo – in de maand november zet ik alle andere dingen in mijn leven opzij en is er maar één ding belangrijk: in één maand 50.000 woorden schrijven.
In 2016 besloot ik in oktober dat het tijd was voor iets groters. Ik begon met het uitbreiden van een kort verhaal dat ik eerder dat jaar had geschreven. In vier maanden tijd schreef ik 80.000 woorden, om er vervolgens weer 8000 te schrappen. Alles dat niet bijdroeg aan de hoofdlijn, moest worden geschrapt om het verhaal beter te maken.
En nu is het zo ver. Mijn eerste serieuze manuscript is af.

De grote vraag is: en nu? Het begin was het opsturen van Bay en de piraenauten naar Uitgeverij Macc, die ik ken via beurzen als de Elf Fantasy Fair. Het is altijd erg leuk om te zien dat auteurs op die beurs aanwezig zijn. En nu weet ik het ook zeker: binnenkort sta ik ook op een beurs als de Elf Fantasy Fair of Castlefest. Maar dan aan de andere kant van de stand: niet meer als bezoeker, maar als auteur.

Yvette Hazebroek

Meer weten over Yvette? Bezoek haar blog