De Schatkamer der Sterren

Een literaire middag

Een literaire middag

Met die woorden begon ik in mei 2004 het interview met Tais Teng, Guido Eekhaut en Paul Evenblij, dat verscheen in in SF-Terra 185. Het interview vond plaats in de stationsrestauratie van Breda omdat dat voor iedereen centraal lag… en voor mij tien minuutjes met de trein. Het was voor zover ik mij kan herinneren mijn eerste ontmoeting met het drietal en die is me om de één of andere reden altijd bijgebleven. Ik herinner me vooral één uitspraak van Guido Eekhaut, maar daar kom ik later op terug.

Zoals bekend is het niet bij deze ene ontmoeting met de schrijvers gebleven. Bij de volgende afspraak met Tais Teng mocht ik niet thuiskomen zonder handtekening voor mijn oudste dochter, die een groot fan was. Saillant detail; bij mijn bezoek van gisteren aan mijn dochter stond er een boek van Tais Teng klaar om gelezen te worden. Zoveel is er dus niet veranderd in al die jaren. Dat we in 2018 na een telefoontje van Tais Teng het nieuwste boek van hem en Jaap Boekestein uit zouden geven, we hebben het hier natuurlijk over Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars en de oorsprong van het Ziltpunk-genre, had ik ten tijde van het interview absoluut niet kunnen vermoeden. Logisch, want Macc bestond toen nog niet. We zijn nu echter twintig jaar verder en er is toch veel veranderd.

Macc bestaat ondertussen achttien jaar, dus over twee jaar is het tijd voor een feestje. Ondertussen is er naast een belletje van Tais Teng ook een telefoontje gekomen van Guido Eekhaut en nu is zijn nieuwste boek, Shadow Game, ook een feit. Een van de dingen die me opvielen toen ik het interview van 2004 na zat te lezen om dit stuk voor te bereiden, was Guido’s opmerking over zijn toenmalige uitgever Babel. “Babel is één man, het is Roelof (Goudriaan). Er is een enorm verschil, in die zin dat het een persoonlijke relatie is. Als je bij een grote uitgeverij zit, werk je met een bedrijf waar je niet echt een relatie mee hebt. Je wordt beschouwd als een kleine vis in een hele grote vijver. Bij Roelof ben je een middelgrote vis in een middelgrote vijver. Het werkt anders. Roelof is Babel. Het is zijn persoonlijke smaak.” Een stukje verder vertelt hij dat grotere uitgevers managers en boekhouders zijn terwijl Roelof een uitgever is. “Iemand die houdt waarvan hij leest. Hij geeft daardoor de kans aan een aantal mensen om te publiceren die anders niet aan de bak zouden komen.”

Of het nou bewust of onbewust is gebeurd, het lijkt wel alsof Macc op deze principes gemodelleerd is. Liefde voor het vak, liefde voor boeken en het feit dat je mensen die het verdienen een kans wilt geven. Dat in combinatie met de boeken van ervaren schrijvers als Guido Eekhaut en Tais Teng die ik duidelijk toen al bewonderde.

Nu, twintig jaar later, zijn beide schrijvers meerdere malen in de prijzen gevallen. Guido Eekhaut is volkomen terecht uitgeroepen tot de “Crème de la crème van de Vlaamse auteurs” (Bruna Boekensite) en in zijn nieuwste boek, Shadow Game, weet hij weer een spannend verhaal neer te zetten waarbij hij een vraagteken plaatst bij het begrip Artificiële Intelligentie en zich afvraagt wat er gebeurd als je dit doortrekt en er Artificieel Bewustzijn ontstaat…

Ja, er is toch aardig wat veranderd in die twintig jaar. Maar wie zal zeggen wat de komende twintig jaar ons nog gaan brengen?

 

Uitgeven; niet zomaar een boek laten drukken

Niet iedereen beseft wat er allemaal komt kijken bij het uitgeven van een nieuw boek, of het presenteren van een nieuwe schrijver of schrijfster. Een mooi verzorgd boek ziet er immers ‘vanzelfsprekend’ uit. Een goed verhaal, waar nodig onder handen genomen door onder meer de verhaalredacteur, en een mooie omslag lijken zo natuurlijk. Het zijn echter lang geen zaken die zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken en er gaat aardig wat tijd inzitten. Maar met ondertussen 15 jaar ervaring kunnen we terugkijken op boeken die op nationaal en internationaal vlak hun sporen verdiend hebben. Van Nederland, tot Duitsland en de Verenigde Staten.

  Uschi Zietsch.          

Van de befaamde Woudzee Kronieken van de Beierse schrijfster Uschi Zietsch, waarvan er inderdaad een zesde deel gaat komen, tot de Plaag trilogie van de helaas te vroeg overleden Amerikaanse Bestseller schrijver Jeff Carlson. We houden Jeff echter in ere en zullen hem binnenkort op gepaste wijze herdenken! En dat is nog maar een kleine greep uit ons fonds, want als specialist in Sciencefiction, Fantasy en griezel/horror kan een wereldberoemde serie als Perry Rhodan natuurlijk niet missen, maar ook een naam als Tais Teng voelt zich hier thuis.

   Tais Teng

Naast het feit dat Tais Teng al jaren prachtige omslagen maakt voor ons, zo komt de omslag van Verhalen Vertellers traditiegetrouw ieder jaar weer van zijn digitale hand en heeft hij samen met Jaap Boekestein eigenhandig een compleet nieuw SF-subgenre op poten gezet, Ziltpunk, waarin grootse machines en het eeuwige gevecht van de echte Hollander tegen de zee een hoofdrol spelen, maar heeft met De Ring van Ardek bewezen waar zijn tomeloze fantasie toe in staat is. Binnenkort kunnen we van alweer zijn volgende boek genieten, Welkom, mijn prooi en andere verhalen van de Cirkelzee.

Nieuwsgierig? Ga dan snel naar onze Homepage voor een voorproefje!

Redactie

De omslagillustratie is het eerste wat je van een boek te zien krijg, geeft weer waar het boek over gaat en moet letterlijk “pakkend” zijn. Onze illustratoren bevinden zich dan ook over bijna heel Europa en hebben verschillende specialisaties. Naast Tais Teng is Oosterhouter Maarten de Bruin één van de zeer getalenteerde en veelzijdige illustratoren waar we veel en graag mee samenwerken. Of hij nou een steampunksfeer moet oproepen in Bay en de Pireanauten, een ode moet maken aan een overleden SF schrijver als de Duitse Perry Rhodan legende Ernst Vlcek, of een rasecht Fantasy tweeluik als De Krakenvorst of de griezelige sfeer van de nieuwe Jaap Boekestein moet belichamen, het resultaat is altijd even verbluffend.

  Maarten de Bruin

              

Sla je het boek eenmaal open, dan is de verhaalredactie onder meer één van de belangrijke zaken. Zo is oud-journalist, dichter, toneelspeler en woordkunstenaar Gé Ansems niet alleen een belangrijke sparringpartner, maar door zijn ervaring in staat om van, bij wijze van spreken, het meest matige gedicht nog tot een meesterlijk geheel te begeleiden. 

Waar hij zelf toe in staat is, bewijst hij binnenkort in zijn nieuw te verschijnen dichtbundel, Gemist theater.

    Gé Ansems

Ook als het om begeleiding van debuterende auteurs in het fantastische genre aankomt, hebben we verschillende pijlen op onze boog. Zo is Daniël Warmoeskerken, leraar en zelf tevens auteur, een van de redacteuren die al verschillende schrijvers begeleid heeft en zijn best doet om het maximale uit de auteur te halen en hem of haar een onvergetelijk debuut te bieden.

   Daniël Warmoeskerken

En jij..?

Wil je zelf tot de groeiende familie van Macc en Life behoren? Zien en voelen hoe jouw eigen ‘kindje’ opgroeit tot een mooi debuut en misschien wel een jeugddroom uitkomt?

Schroom dan niet en stuur ons jouw manuscript.

FantasyFest 2019

Klimaatveranderingen

Productiviteit

Windkracht 13