Interview met Yvette Hazebroek

Kan je ons wat meer over jezelf vertellen? Wie is Yvette Hazebroek?

Schrijven, muziek, reizen en eten, dat vat mijn interesses wel zo’n beetje samen, haha!
Ik ben 28 jaar en woon in Almere. Als ik niet met mijn neus in een boek zit (wat wel het meeste van mijn vrije tijd zo is), dan sta ik in de keuken om een nieuw taartrecept uit te proberen of wat anders lekkers te bakken. Ik ga graag naar concerten (de laatste was het afscheidsconcert van de Finse love metal band HIM in Paradiso en Green Day is mijn #1 favoriete band) en ga graag op reis. Afgelopen september hebben we drie weken door Amerika getrokken, het was een droom die uitkwam.
Wie nog meer van mij wil weten en lezen over hoe ik schrijven aanpak, bezoek mijn blog: https://yvettehazebroek.wordpress.com/

Wat heeft je ertoe aangezet om te gaan schrijven?

Dat is niet iets dat ik op een dag ben gaan doen, ik heb altijd wel geschreven. Ik heb journalistiek gestudeerd en voor verschillende kranten en tijdschriften geschreven. Maar in mijn huidige werk miste ik het om creatief met taal bezig te zijn en daarom schrijf ik ’s avonds en in de weekenden. Schrijven is voor mij wel belangrijker en serieuzer geworden sinds ik meedoe met NaNoWriMo, waarin je in de maand november van elk jaar uitgedaagd wordt om 50.000 woorden te schrijven. Het is best intens, maar ik heb gemerkt dat als ik mezelf geen doelen of deadline stel, dat er dan van schrijven veel minder terecht komt. Soms moet ik streng zijn voor mezelf, maar dit leidt wel tot resultaat.

Hoe zou jij je debuut, Bay en de Piraenauten omschrijven? Het is tenslotte niet een alledaagse fantasyroman.

Bay en de Piraenauten is een spannend avontuur dat draait om een, naar wat het lijkt, onmogelijke zoektocht van Bay naar haar gestolen stiefbroertje. Bay neemt het in Bay en de Piraenauten op tegen kapitein Hazzard en de organisatie die schuilt achter de ontvoering van haar stiefbroertje. Ik vind het mooi om personages tijdens hun wilde avonturen tot bloei te laten komen door ze steeds meer over zichzelf te weten te laten komen. Ik weet niet of het geen alledaagse fantasyroman is, ik hou me niet zo bezig met genres. Ik schrijf wat ik zelf leuk vind om te lezen, en als iemand anders er net zo veel plezier aan beleefd, dan ben ik gelukkig!

Hoe kwam je op het idee voor deze roman?

Het idee ontstond toen ik meedeed aan een korte verhalen wedstrijd met het thema Time & Space. Ik ben gek op steampunk fantasyverhalen en besloot deze twee te combineren en vroeg me af: wat reist er door tijd en ruimte en waarin kan ik steampunk verwerken? Er kwam een beeld in me op van vliegende steden en piratenschepen. Maar vliegende piraten heten natuurlijk niet gewoon piraten, dat zijn piraenauten. Het eerste personage dat ik bedacht was de schurk Kapitein Hazzard en dat was een mooi begin, maar elk schurkenverhaal heeft een held nodig. Bay is een meisje dat in het begin super onzeker is, maar vooral klein wordt gehouden door de wereld waarin ze opgroeit. In de loop van het verhaal leert ze dat ze sterker is dan ze zelf ooit voor mogelijk had gehouden en ik hoop dat je als lezer uiteindelijk een beetje van haar gaat houden.

Het komt in de loop van 2018 uit, wat zijn je plannen voor hierna?

Het lijkt me heel leuk om meer over Bay te schrijven. Ik heb het idee dat er nog veel meer te vertellen is over haar en haar vrienden. Maar daarnaast werk ik ook aan een wat duisterder manuscript, waarvan het verhaal zich afspeelt in New York.

Is er iets wat je zelf nog graag kwijt wil?

Het leukste lijkt me als ik door mijn werk anderen kan inspireren om ook te schrijven. Er is niets zo leuk om van een idee waar je misschien al jaren mee rondloopt een afgerond verhaal te maken. Of je nu voor jezelf schrijft of net als ik de droom hebt om je werk uit te geven, schrijven geeft een voldoening die nergens mee te vergelijken is. Schrijven is het mooiste vak dat er is.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *